Pentru mama care nu se simte înțeleasă..

În conversațiile mele cu cliente, prietene sau simple cunoștințe, apare tot mai des subiectul singurătății femeii în familiei. Deși se străduiește să facă totul bine, să crească copiii frumos, să ordoneze casa, să fie drăgăstoasă cu soțul și să gătească mereu meniu sănătos, cumva frustrarea o ajunge din urmă, o strânge cu lanțuri de tristețe și o aruncă într-o deznădejde fără scăpare (sau cel puțin așa crede ea).

Nu se simte înțeleasă, nici apreciată.

Munca ei pare în zadar.

Nu vede rezultate, deși dă tot ce are.

Își imaginează cum ar fi să se interneze câte zile în spital, ca soțul și copiii să se descurce fără ea, să-i simtă lipsa, să-i vadă valoarea și s-o aprecieze la întoarcere mai mult ca niciodată. Speră ca într-o zi atitudinea lor să se schimbe și să vadă eforturile ei fizice, psihice și emoționale la adevărata amploare. Abia atunci tristețea și neînțelesul vor dispărea.

Draga mea prietenă, mamă și soție,

„trezirea” aceasta pe care o dorești ca pe o ploaie răcoroasă pe timp de secetă nu va veni decât dacă faci niște pași. Știu că ai obosit și ai vrea să-ți ia cineva povara, dar cheia este tot la tine:

⏳️Amintește-ți că totul este trecător! Stresul nașterii, trezitul pentru alăptări, îngrijorările cu diversificarea, primii pași, începutul grădiniței sau a școlii, agitația examenelor.. toate sunt pentru o perioadă, apoi trec și vin altele😀. Chiar dacă astăzi pare că vei schimba toată viața pampers sau gurițe flămânde vor trage de sânii tăi la nesfârșit, toate, toate trec! În curând vor fi doar amintiri!

👫Vorbește cu soțul tău mult, clar, deschis! Povestește-i tot ce simți: oboseala cruntă adunată în nopțile de nesomn, îngrijorările zilnice, durerile de cap de la certurile copiilor, nesfârșitele liste de treburi și activități de care te ocupi. Explică-i calm tot ce te frământă ca unuia care te iubește mai mult decât oricine altcineva, care dorește binele familiei tale exact ca tine. Nu te aștepta să simtă singur, să vină din propria inițiativă să te încurajeze, să te ridice fără să-i ceri. Bărbații sunt mai practici, situația e albă sau neagră, văd faptele și aud mai puțin vorbele. Stați la povești des, ca să vă cunoașteți exact așa cum sunteți, chiar dacă nu e prea vorbăreț sau comunicativ.

🍰Fă-ți bucurii singură! O cafea, o prăjitură, un podcast sau câteva pagini dintr-o carte bună, un parfum nou, flori, orice lucru mic care îți schimbă starea de spirit este hrană pentru mintea ta copleșită. Nu trebuie să cheltui mult, dar din când în când adu-ți aminte și de tine!

📞Caută ajutor! E greu să spui mamei sau surorii tale problemele din familie. Poate nici prietene nu prea ai. Totuși caută pe cineva care să te asculte și să te ajute. Recomand pe Martha(coach și mamă de 3, empatică și blândă, cu care poți povesti frământări și îngrijorări, fără să te simți judecată) sau pe Roxana (psiholog creștin și mamă de 3 băieți, deschisă și profund înțelegătoare a sufletului femeii, cu care poți să comunici ușor oricând simți nevoia). Nu considera o astfel de conversație drept o cheltuială, ci mai degrabă o investiție pentru inima, mintea și sănătatea ta.

🚪Fă-ți timp pentru tine! Ieși din casă! Practică un hobby! Echilibrul într-o familie este adus de femeia care pleacă de acasă, din când în când, ca să audă lucruri noi, să vadă locuri interesante, să întâlnească alte femei. Când se întoarce, e proaspătă și bucuroasă, are energie, se dedică mai frumos celor dragi. Când se bucură de micile ei pasiuni, e plină de viață, face treaba cu drag, iubește cu blândețe și devine o bucurie să-i fii în preajmă. O spun din experiență, nu din cărți citite!

Te rog să ai grijă de tine! De dragul copiilor tăi care merită o mamă liniștită, din dragoste pentru soțul tău care sigur te vrea senină, dar mai ales de dragul fetiței care odată, demult își imagina ce mamă bună va fi într-o zi! Ei îi ești datoare să încerci, chiar și când nu mai poți!!

Te îmbrățișez cald, cu prietenie și mult drag!

Vă mulțumesc pentru vizita pe blogul Cuibulancutei. Dacă v-a plăcut acest articol, vă invit să dați un like sau un share. Vă aștept și pe Instagram la cuibulancutei!

Publicitate

6 comentarii

 1. Ce delicat și frumos ne-ai „mângâiat”!
  Cred că toate „prindem aripi” când găsim și alte suflete care au trecut sau trec prin experiențe asemănătoare.
  Și da, avem nevoie să ne rupem de monotonie și lucruri care „trebuie” ca să putem „hrăni” și „fetița” din noi și să fim bucurie pentru cei dragi!
  Prețios dar ai primit de la Dumnezeu!
  Înmultește-l cât de mult poți!❤️

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s